APAKAH TAFSIRAN PRODUK AYAM ORGANIK?
Tafsirannya:
1. Produk ayam organik ialah produk dari ayam yang dipelihara secara organik sejak ia menetas...iaitu bebas dari bahan kimia dan antibiotik.
2. Makanan yang diberi makan kepada ayam mesti bebas dari GMO dan sumber makanan adalah bebas dari bahan kimia dan bahan sintetik. (Oleh itu jagung dan mil kacang soya yg sumbang hampir 80% kepada dedak ayam komersil...adalah tidak organik kerana pokok jagung dan soya ditanam menggunakan baja kimia dan pelbagai racun kimia utk cegah serangga dan kulat)
3. Lokasi pelihara ayam adalah bebas kimia..bebas racun dan logam berat. Oleh itu tanah adalah kaya dengan biodiversiti semulajadi yang bantu hidupkan tanah dan aktifkan kitaran karbon dan nitrogen secara semulajadi.
4. Kesejahteraan dan kebajikan ayam yg diternak adalah dijaga. Oleh itu ayam diberi peluang bebas dalam kawasan semulajadi yg terkawal/berpagar (supaya dapat dilindungi dari pemangsa seperti anjing...biawak...ular dll) agar ia dapat menikmati cahaya UV matahari dan boleh menjalankan aktiviti seperti mencakar dan mandi pasir.
5. Ladang organik yg lestari ialah ladang yg dapat hasilkan sendiri sumber makanan untuk ayam...tanpa perolehi sumber dari luar kecuali terpaksa atau dari sumber luar yang dibenarkan seperti mil ikan. Oleh itu pengusaha ladang organik ayam adalah mahir dalam banyak aspek seperti pengurusan ayam, bercucuk tanam, membuat baja kompos, mengawal pemangsa/pest secara biologik, membiak cacing, cengkerik dan/atau BSFL (black soldier fly larva dll lagi kemahiran.
6. Ayam yang dipelihara perlulah tahan lasak seperti ayam kampung (AKA). Bilangan yang dipelihara juga tidak banyak kerana berpegang kepada konsep peladangan pertanian lestari.
7. Tempoh pelihara ayam menepati konsep pelihara ayam jenis slow growing...iaitu mula sembelih mulai umur 81 hari. Dalam tempoh itu..ayam diberi peluang lepas bebas sekurang-kurang 50% dari hayatnya.
8..Peladangan organik yg berjaya ialah yang berciri ekonomik....dapat menjana pendapatan yang baik...dengan harga produk yang premium.
SITUASI DI MALAYSIA:
Memenuhi kehendak semua tafsiran organik diatas adalah satu cabaran yang berat.
Oleh itu JPV dan UPM bersama berusaha mempermudahkan perolehan persijilan organik Malaysia...MyOrganik. Memang setiap negara diberi kelonggaran dalam memudahkan persijilan agar perkara2 asas organik masih dipatuhi. Setakat ini kelonggaran diberi agar anak ayam boleh diberikan makanan dedak komersil pada peringkat perindukan. Selepas tamat tempoh perindukan....makanan mestilah makanan organik.
A - Z Pasal Ayam (13/17)
Ayam kampung telah lama wujud di kalangan masyarakat kita terutamanya di desa...dikatakan.. melebihi 100 tahun. Ada beberapa negara jiran menyatakan yang ayam kampung telah wujud melampaui 500 tahun.
Dengan itu ayam kampung turut menjadi elemen penting dalam budaya dan kehidupan seharian masyarakat di desa. Ia bukan sahaja sebagai sumber protein yang penting tetapi turut juga diabadikan dalam bentuk peribahasa.
Ada beberapa peribahasa yang biasa digunakan dan ada juga yang macam tidak pernah didengar pada kalangan sebahagian dari kita......seperti berikut:
AYAM BERINDUK, SIRIH BERJUNJUNG:
Tiap-tiap yang lemah harus mendapat bantuan dan perlindungan.
AYAM BERTELUR ATAS PADI MATI KELAPARAN:
Hidup miskin di negara yang kaya dan makmur.
AYAM DAPAT, MUSANG DAPAT:
Pencuri tertangkap, barang-barangnya pun tak hilang.
AYAM SEEKOR BERTAMBANG DUA:
Gadis seorang, dua bujang yang ingin.
ANAK AYAM KEBASAHAN BULU:
Gelisah resah, menjijikkan.
AYAM DITAMBAT DISAMBAR HELANG, PADI DI TANGAN TUMBUH LALANG:
Malang sekali nasib yang buruk.
BAGAI AYAM DIASAK MALAM:
Tiada lagi daya upaya, tidak mampu berbuat apa-apa lagi.
AYAM TIDUR SENANG DI DALAM REBAN, MUSANG YANG SUSAH BEREDAR SEKEKILING: Tidak senang melihat orang lain senang atau bahagia.
A - Z Pasal Ayam (14/17)
Telur Ayam Jumbo adalah telur ayam yang saiznya luar biasa besarnya dari telur biasa. Dari mata kasar....telur jumbo nampak lebih panjang/lonjong.
Ia bersaiz besar sebab terdapat dua kuning telur dalam nya....ia itu situasi yg tidak normal. Pada keadaan normal, hanya ada satu kuning telur bagi setiap telur.
Sebab berlakunya ini dikaitkan dengan tahap ovari yang begitu aktif sehingga menghasilkan dua ova (kuning telur) dalam tempoh 2 jam. Oleh kerana tempoh untuk pembentukan telur melibatkan peroses pergerakan kuning telur ini yang makan masa lebihkurang 24 jam.....maka dua kuning telur ini akhirnya berada bersebelahan dan terpaksa berkongsi cengkerang telur.
Dikatakan...ia boleh berlaku pada 10 peratus ayam yang baru bertelur....maklumlah organ seks begitu aktif ketika itu....ia itu pada ayam dalam lingkungan 2 bulan pertama bertelur. Ia bertambah mudah berlaku jika ayam kuat makan....iaitu pengambilan nutrien yg tinggi.
Adakah telur yang ada 2 kuning telur ini subur?
Kalau dah ada benih jantan....sememangnya subur. Janin akan terbentuk...tapi hayatnya tak panjang kerana nutrien dalam telur sudah pasti tidak mencukupi untuk tampung keperluan bagi dua ekor anak. Kalau terjadi....sudah pasti anak kembar dua....tapi ada masalah lain....ada komplikasi dalam menetas pula sebab posisi dua anak dalam telur tidak mengizinkan pemecahan telur (oleh anak) secara semulajadi. Oleh itu kena lakukan pembedahan....lebihkurang macam caesarian. Tapi tak pernah dilaporkan....sebab ia dikatakan mustahil.
A - Z Pasal Ayam (15/17)
Pemangsa ini (ular sawa) semasa ia bersaiz kecil memang tidak kelihatan....mungkin sebab makanannya atau mangsanya bersaiz kecil seperti belalang dan katak. Bila bertambah besar sedikit mangsanya bertambah besar....beralih kepada tikus pula.
Sesudah kenyang betul....boleh tidur...2 atau 3 bulan tanpa makan.
Bahaya akan muncul kpd ternakan ayam apabila ia sudah bersaiz besar dan lingkungan pengembaraan untuk cari makan sudah menjadi luas. Sambil mencari tikus....rezeki untuk dia datang melempah....terjumpa pula ayam...."seperti tikus jatuh ke beras".
Biasanya ular sawa datang solo atau bersendirian. Tapi ini kali pertama ular sawa berkunjung ke reban ayam berpasangan.
Alangkah kaya dunia ini dengan pelbagai makhluk ciptaannya.
A - Z Pasal Ayam (16/17)
Semakin ramai rakyat Malaysia terutamanya ahli profesional dan mereka yg ambil berat pasal makanan kesihatan telah beralih kepada sumber alternatif selain dari ayam daging (white plumage broiler)
Perkara ini telah menjadi nyata di depan mata saya apabila semua tetamu yang duduk semeja dengan saya pada satu open house hari raya di ibukota pada beberapa tahun lalu " tidak lagi membeli serta makan daging dari ayam daging (white plumage broiler)".
ADAKAH MITOS PASAL AYAM DAGING SUDAH BERJAYA ALIHKAN PILIHAN PENGGUNA DI MALAYSIA?
Pertama ....perlu diperbetulkan. Mitos itu hanya mitos sahaja . AYAM DAGING TIDAK DISUNTIK DENGAN HORMON. Penggunaan hormon untuk ayam daging telah diharamkan sejak tahun 1959.
Kedua....penggunaan antibiotik pada ayam daging adalah terkawal di Malaysia. Kerajaan sentiasa memantau agar tidak ada residu antibiotik dalam daging ayam....tidak kira apa jenis ayam yang diternak.
Ketiga....propaganda negatif pasal ayam daging perlu dihentikan. Masih ada laman web/blog yang memburukkan ayam daging dengan menyemai elemen takut kepada pengguna...mungkin untuk lariskan produk yang bukan dari ayam daging berbulu putih/white plumage broiler
Terus beli dan makan daging ayam. Ia adalah sumber protein termurah di Malaysia.
A - Z Pasal Ayam (17/17)
Penyakit Sampar Ayam (Ranikhet/Newcastle disease) tetap menjadi penyakit pembunuh nombor satu ayam di luar bandar dan tidak pada sistem komersil bagi keluaran daging, telur dan anak ayam.
Penyakit sampar disebabkan oleh virus jenis paramyxovirus. Catitan terawal berlakunya penyakit ini adalah pada tahun 1926 di Java, Indonesia dan kemudian pada tahun 1927 di Newcaste-upon-Tyne England. Maka dipanggil nama penyakit ini penyakit Newcastle.
Penyakit ini boleh menyebabkan kematian macam secara tiba2 walaupun virus ini ambil masa 2 ke 6 hari utk berjangkit. Pada malam hari yg sunyi....ayam kampung yg terkena sampar boleh tiba2 jatuh dari pohon tinggi lokasi bermalam...bunyi ia jatuh terhempas ke bumi seakan bunyi durian yang gugur.
Tanda2 penyakit antaranya ialah kesusahan bernafas, selsema, murung, jatuh sayap dan berak hijau. Kematian sehingga 100 peratus. Berdasarkan pengalaman saya pelihara ayam kampung sejak tahun 1960an...yg tidak mati (selamat/masih sihat) ketika wabak melanda ialah betina yg sedang duduk mengeram (sebab berasing) dan jantan tua. Oleh itu ayam kampung tidak akan pupus disebabkan wabak sampar. Bagi yg sakit....tapi tidak/lambat mati...leher ia terpulas...kepala dicelah kangkang....dan jalan berundur.
Wabak terjadi biasanya ketika ada perubahan cuaca dari satu ekstrim ke ekstrim yg lain. Penyakit ini endemik di Malaysia...iaitu virus itu ada sepanjang masa dan memuncak dari masa ke semasa. Virus boleh pindah dari ayam ke ayam melalui cecair atau tinja. Pada persekitaran...virus boleh hidup berminggu2 pada keadaan panas dan lembap seperti Malaysia. Dalam keadaan sejuk beku....virus boleh hidup sangat lama. Virus ini mati bila keadaan kering/dehydration atau terkena sinaran UV. Kasut....pakaian....peralatan serta benda lain yg tercemar dengan virus boleh menjadi ejen pembawa penyakit. Oleh itu elakkan atau hadkan pelawat ke reban ayam anda dan jangan sekali jadikan ladang anda sebagai lokasi agropelancungan.
Cara mengatasi penyakit ayam adalah secara penvaksinan. Kawalan melalui veksin adalah hanya opsyen yg ada kerana tidak ada penawar ketika wabak melanda. Petua2 yg digunakan mungkin sia2 aje apabila semakin banyak ayam telah terkorban.
Pencegahan melalui penvaksinan pada tahun 1960an dan 1970an merupakan program untuk komuniti pemilik ayam....tapi tidak lagi berlaku skrg. Semasa saya kecik2 dulu...kami bawa ayam kampung ke pejabat veterinar untuk diveksin atau panggil staf jabatan veterinar ke rumah utk veksin/cucuk ayam bagi lindungi ayam dari sakit sebelum berlaku wabak sampar.
Ayam kampung adalah sumber protein yg paling mudah/percuma bagi penduduk luar bandar. Maka pencegahan adalah penting. Pihak berwajib perlu usahakan program yg sesuai agar wabak sampar tidak dibiar terjadi begitu sahaja.
Tidak ada kes penyakit sampar berjangkit kpd manusia seperti pemilik ayam atau pada penduduk sekitar. Ia tidak berbahaya kpd manusia.