Sunday, 23 September 2018

Bab Ekor Ayam Serama



Terbahagi kepada 4 Bahagian permarkahan :

1. Susunan / Bilangan Daun Ekor

     a. Susunan Ekor tersusun dengan teratur.
     b. Bilangan Daun Ekor hendaklah tidak kurang dari 6 daun.
     c. Daun Ekor yang paling panjang mestilah rapat dengan lawi dan seterusnya. (Sirih Junjung)



2. Bukaan Ekor

     a. Bukaan Ekor mestilah pada 45 darjah.

3. Kedudukan Ekor

     a. Tegak dan terangkat sehingga daun ekor pertama yang paling rapat dengan lawi mesti berada lurus dan menunjuk kelangit.
     b. Tidak terlalu kedepan atau kebelakang (sesuai dengan ayam)
     c. Tidak ke kiri atau ke kanan.

4. Bulu Pengasuh dan Bulu Ibu (Bagi kategori Induk)

     a. Panjang dan keras serta tidak melebihi ekor ibu.
     b. Tersusun mengikut lawi iaitu yang terpanjang mesti berdekatan dengan lawi dan yang berikutnya tersusun kebelakang.

# untuk lebih mendalam secara teknikal dalam pemberian markah, perlu mengikuti kursus kerana apa yang dinyatakan SMk ini hanya secara asas untuk pengetahuan sahaja.


SMk

No comments: